Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej

,,Motylki jedzą zdrowo”

 

Innowacja pedagogiczna w Oddziale Przedszkolnym w Szkole Podstawowej im. Bohaterów walk nad Bzurą 1939 roku w Kocierzewie Południowym

Na podstawie:

Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2021 poz. 1082);

Statut Szkoły Podstawowej im. Bohaterów walk nad Bzurą 1939 roku w Kocierzewie Południowym.

 

Tytuł innowacji pedagogicznej: ,,Motylki jedzą zdrowo” - Innowacja pedagogiczna w oddziale przedszkolnym w zakresie rozszerzenia treści podstawy programowej dotyczących wychowania zdrowotnego, z naciskiem na zasady zdrowego żywienia.

Rodzaj rozwiązań, jakich innowacja dotyczy: Programowo – metodyczna

Autor innowacji pedagogicznej: mgr Justyna Kowalik

Termin realizacji: Listopad 2022r. – czerwiec 2023r.

Oddział objęty działaniami innowacyjnymi: Dzieci z oddziału przedszkolnego ,,Motylki”

 

Opis innowacji:
Uzasadnienie potrzeby wprowadzenia zmian,:
 

Racjonalne odżywianie jest bardzo ważnym czynnikiem warunkującym prawidłowy rozwój dzieci. Dziecko, które otrzymuje odpowiednie składniki odżywcze w codziennej racji pokarmowej, jest zdrowe i uzyskuje dobre wskaźniki rozwojowe. Nieprawidłowe żywienie może spowodować niedostateczny rozwój i wzrost organizmu dziecka, może być przyczyną mniejszej sprawności fizycznej oraz powstawania niektórych chorób lub zaburzeń. Racjonalne odżywianie wywiera wpływ na aktywność psychiczną dziecka, samopoczucie, na stosunek do zabawy, nauki i otaczającego świata zewnętrznego. Zdrowie jest jedną z najważniejszych wartości społecznych i powinno być odpowiednio pielęgnowane, w tym celu dobrze jest kształtować postawy prozdrowotne już u małych dzieci w procesie dydaktyczno-wychowawczym. Wszystko, co podajemy dzieciom do zjedzenia, przyczynia się do kształtowania ich przyszłych kulinarnych upodobań i nawyków. Właściwe żywienie ma ogromny wpływ na długość i jakość naszego życia. Proponowana innowacja jest odpowiedzią na poszukiwanie sposobów zainteresowania dzieci zdrowym odżywianiem.

 

Cele ogólne:
Poznanie rodzajów i nazw warzyw i owoców oraz sposobów ich uprawy;
Wzbogacenie wiedzy o owocach i warzywach za pomocą zmysłów;
Zapoznanie dzieci z piramidą żywienia;
Zachęcanie do próbowania nowych potraw;
Nabywanie umiejętności samodzielnego przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, higieny i bezpieczeństwa;
Kształtowanie pozytywnych nawyków racjonalnego odżywiania się;
Angażowanie rodziców we współpracę i zachęcanie do zdrowego żywienia dzieci;
Kształtowanie u dzieci świadomości odnośnie zagrożeń wywołanych niezdrowym stylem odżywiania się.
 

Cele szczegółowe:
Dziecko :

Rozpoznaje i nazywa warzywa i owoce;
Wie, co potrzebne jest roślinom do życia;
Wie jak i potrafi przygotować smaczne i zdrowe przekąski;
Pamięta o zachowaniu zasad higieny, tj. mycie warzyw i owoców przed spożyciem, mycie rąk;
Zna piramidę żywienia i wie, jakie produkty wchodzą w jej skład;
Włącza do diety dużą ilość warzyw i owoców;
Przyzwyczaja się do spożywania pokarmów twardych, wymagających wzmożonej pracy szczęki;
Odczuwa radość z możliwości działania;
Poznaje i obsługuje proste urządzenia używane w kuchni.
 

Zasady innowacji:
 

Tematyka zajęć  prowadzonych w ramach innowacji ,,Motylki jedzą zdrowo” odnosi się do treści podstawy programowej wychowania przedszkolnego Wydawnictwa MAC Edukacja autorstwa: Wiesławy Żaby – Żabińskiej, Wioletty Majewskiej i Renaty Paździo, które dotyczą wychowania zdrowotnego, z naciskiem na zasady zdrowego żywienia.

 

Metody i formy pracy z dziećmi:
Metody oparte na słowie: pogadanka, dyskusja, wiersze, bajki i opowiadania, opis, objaśnienie, rozmowa połączona z pokazem sposobu przygotowywania posiłków dla dzieci, instrukcje.
Metody czynne: zajęcia praktyczne, wspólne wykonywanie sałatek owocowych, sałatek warzywnych, koktajli owocowych, wiosennych kanapek, samodzielnych doświadczeń, kierowanie własną działalnością.
Metody percepcyjne: obserwacja, pokaz, film, demonstracja.
Formy pracy: indywidualna, praca z całą grupą, zespołowa.
 

Sposób realizacji:
 

Zajęcia innowacyjne realizowane będą w Szkole Podstawowej w Kocierzewie w formie zajęć prozdrowotnych i warsztatów kulinarnych, organizowanych średnio dwa razy w miesiącu, w grupie czterolatków. Innowacyjność będzie polegać na wprowadzeniu zasad zdrowego żywienia i zachęcaniu do spożywania dużej ilości warzyw i owoców poprzez  wspólne wykonywanie oraz degustację sałatek owocowych i warzywnych, koktajli, jak również różnorodnych propozycji zdrowych przekąsek. Zajęcia poprzedzone będą krótkim wprowadzeniem, rozmową, pokazem lub filmem. W czasie zajęć dzieci nauczą się jak komponować zdrowe i smaczne posiłki, poznają piramidę żywienia. Wprowadzona zostanie nauka poprzez działanie, dzięki temu dzieci zapamiętają, co jest zdrowe. W ramach zachęcania do zdrowego żywienia dzieci, do pomocy zaproszeni zostaną chętni rodzice.

 

Obszar planowanych zagadnień.
 

Tematyka zajęć prowadzonych w ramach innowacji ,,Motylki jedzą zdrowo” odnosi się do zakresu wymagań zawartych w programie wychowania przedszkolnego oraz rozszerzenia treści podstawy programowej, dotyczących wychowania zdrowotnego, z naciskiem na zasady zdrowego żywienia. Lista zaplanowanych działań ma charakter otwarty i może ulec zmianie w zależności od potrzeb.

 

Spodziewane efekty.
Korzyści dla dzieci:

będą rozumiały potrzebę spożywania produktów niezbędnych dla zdrowia (warzyw,
owoców);

pogłębią wiedzę o produktach bogatych w witaminy;
będą określały smak i zapach owoców i warzyw;
będą wiedziały, że należy myć owoce i warzywa przed zjedzeniem;
będą pamiętały o myciu rąk przed przygotowywaniem posiłków;
będą wiedziały, że nie należy jeść dużo słodyczy;
zdobędą wiedzę teoretyczną i praktyczną na temat zdrowego odżywiania.
 

Korzyści dla nauczyciela i szkoły:

budowanie korzystnego wizerunku szkoły w środowisku jako placówki promującej zdrowy styl życia i odżywiania się;
wzbogacenie oferty edukacyjnej poprzez uatrakcyjnienie wprowadzonych zajęć;
podnoszenie jakości pracy szkoły poprzez innowacyjne prowadzenie zajęć.
 

Sposoby ewaluacji podejmowanych działań innowacyjnych.
 

Działania podjęte w związku z wdrożoną innowacją będą na bieżąco publikowane na stronie internetowej szkoły oraz platformie edukacyjnej MT. Ewaluacja podejmowanych działań innowacyjnych będzie realizowana pod koniec roku szkolnego, a narzędziem będzie rozmowa z rodzicami na zebraniu oraz prowadzona na bieżąco obserwacja pracy i zaangażowanie dzieci  podczas zajęć. Pod koniec roku szkolnego, po analizie rozmów z rodzicami i obserwacji dzieci, zostanie napisane sprawozdanie z realizacji innowacji pedagogicznej.

 

 

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.