Celem programu była trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci przez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie, a także upowszechnienie wiedzy o zdrowym zbilansowanym żywieniu.
Program skierowany był do uczniów klas I – V. W ramach jego realizacji uczniowie otrzymywali bezpłatnie świeże owoce, warzywa oraz soki, a także mleko i przetwory mleczne. Ponadto uczestniczyli w następujących działaniach edukacyjnych, inicjowanych przez nauczycieli na temat zdrowego żywienia:
spotkanie edukacyjne podczas zebrania z rodzicami poświęcone realizacji projektu,
zajęcia pozalekcyjne w czasie ferii zimowych, na których uczniowie przygotowali zdrowe sałatki i surówki; wdrożenie do działań rodziców,
warsztaty dotyczące zdrowej żywności – wykonanie zdrowych kanapek,
prelekcja Zdrowe odżywianie z wykorzystaniem tablicy interaktywnej,
przedstawienie teatralne w wykonaniu uczniów kl. III Gdzie są witaminy?,
konkurs plastyczny (międzyklasowy) Piramida zdrowia,
gazetki tematyczne oraz wystawki prac plastycznych dzieci,
układanie puzzli, rozwiązywanie zagadek o tematyce dotyczącej zdrowego żywienia,
akcja Wiem, co piję. Wyciskanie i picie soków, robienie koktajli z mleka i owoców.
wycieczka do sadu.
Dzieci biorące udział w programie bardzo chętnie spożywały otrzymane owoce i warzywa oraz mleko i jego przetwory. Aktywnie brały udział w organizowanych przez nauczycieli zajęciach edukacyjnych, grach i konkursach.